Pete himself - pete sounds

Pete Sounds is Peter Dijkman’s project. Net als één van zijn voorbeelden, Alan Parsons, zoekt Peter vocalisten en muzikanten die het meest geschikt zijn voor zijn songs. Hij schrijft en neemt die nummers op in z’n eigen studio in de achtertuin.


Afgelopen september is de eerste samenwerking met zangeres Lot verschenen. Sunset Paradise heet het nummer en valt in de smaak bij Radio dj’s en journalisten. Rob Stenders heeft de track opgenomen in zijn lijst met nieuwe favoriete liedjes in Stenders Stem-wijzer op Spotify en het lied heeft airplay gekregen op NPO Radio1.


Jan van de Plas (OOR): ‘Sunset Paradise is een mooi liedje met een leuke Beach Boys-twist en een interessante productie’


De nieuwste single met Lot samen heet This Time en is verkrijgbaar vanaf 27 oktober.


Peter Dijkman was in de jaren negentig oprichter, drummer en songschrijver van de Britpopband Crapjam uit Meppel. De band bracht drie albums uit, speelde op Noorderslag en verzorgde veel optredens in het Nederlandse clubcircuit. In de muziekpers ontving Crapjam vaak lovende kritieken, waarbij met name de songschrijverskwaliteiten van Peter werden geroemd:


“Het kwintet Crapjam beschikt in de persoon van drummer Peter Dijkman over een getalenteerd componist. Zijn naïeve liefdesliedjes op basis van pure gitaarpop verwijzen veelvuldig naar de Engelse Merseybeat uit de jaren zestig en kunnen zich meten aan bijvoorbeeld het beste werk dat Hans Vermeulen ooit voor The Sandy Coast schreef.” (OOR, Harry van Nieuwenhoven, 1993)


“Drummer Peter Dijkman is een begenadigd liedjesschrijver en zijn vakmanschap komt op Recorder goed uit de verf. Dijkman is erin geslaagd songs te schrijven met een mooie opbouw en met refreinen die al snel in je kop zitten genesteld.” (WATT, Jeroen Fidder, 1995) “Het brein van de groep is overigens drummer Peter Dijkman, die niet alleen alle muziek componeerde, maar de plaat ook produceerde. En dat deed hij voortreffelijk!” (OOR, Oene Kummer, 1998)


Eind jaren negentig vertrok Peter naar Utrecht. Daar sloot hij zich in de jaren nul aan bij de band Clean. Later ging hij zich met de formatie Firetrip ook weer langzaam toeleggen op liedjes schrijven. Daarna kreeg hij het steeds drukker met werk en gezin, waardoor de muziek iets op de achtergrond raakte.


Toen de kinderen uit de luiers waren, heeft hij een langgekoesterde droom uit laten komen: achter in de tuin bouwde hij zijn eigen studio om een soloplaat op te nemen. Die plaat is nu klaar. De titel, Pete Sounds, verwijst naar een van zijn favoriete albums.


Veel partijen heeft hij zelf opgenomen. Daartoe werd onder meer een Hofner bas aangeschaft. Exact dezelfde als die waar een ander idool van hem op speelt, zelfs met identieke snaren. Maar ook vaak  werden er hulplijnen gebeld, als er muzikaal het uiterste werd gevraagd. Diets Dijkstra (Johan), goede vriend en voormalig Crapjam-compaan, kwam regelmatig prachtige partijen inspelen. Ook Theo Sieben (o.a. Douwe Bob, Ellen ten Damme, Hennie Vrienten), Guus Bleijerveld en grote steun en toeverlaat Alex Visser hebben een aantal wonderschone partijen ingespeeld. In anderhalf jaar tijd werden heel veel liedjes opgenomen, vaak met teksten van Harmen Boerwinkel. Tien geselecteerde liedjes vormen nu het eerste album van Pete Sounds.